Fudge
 


Tämä resepti kopsattu Namipajan sivulta:

Fudge:
 
1 tlk kondensoitua maitoa
500 g sokeria
120 ml vettä
4 rkl voita
2 tl vaniljauutetta
 
Kondensoitu maito, sokeri, vesi ja voi lisätään korkeaan kattilaan. Kattilaksi kannattaa varata ennemmin liian suuri, kuin pieni kattila, sillä seos kuohahtaa nopeasti korkeaksi, kun se alkaa kiehumaan.
 
Seosta keitetään hiljalleen n. puoli tuntia, koko ajan hyvin pohjaa myöten sekoittaen, ettei sokeri pala pohjaan. Puolen tunnin kieppeillä seoksen kuuluisi olla kunnolla kokoon keittynyttä, paksua ja tahmaista ja ennenkaikkea väriltään fudgen väristä, eli sellaista maitokahvin väristä.
 
Keittäminen on aika tarkkaa puuhaa ja täydelliseen lopputulokseen pääsee vain kokemuksen kautta. Jos seosta keittää liikaa, se muuttuu toffeeksi. Jos taas keittää liian vähän, se ei jähmety. Mutta kuten yllä jo todettiin, tilanteen voi pelastaa suklaan avulla.

Edit. 13.11.2010: Kinuskikissan Fudge-ohjeessa luki, että Fudge on valmista kun se saavuttaa lämpötilan 116 astetta. Eli jos haluaa pelata varman päälle, ostaa mittarin ja käyttää sitä :)
 
Kun seos on valmis, siihen lisätään vaniljauute ja vatkataan seosta tehosekoittimella pari minuuttia.
 
Valmis Fudgemassa kaadetaan rasvattuun tai leivinpaperilla vuorattuun astiaan jähmettymään. Jähmettymisessä saattaa mennä useampi tunti. Jähmettymistä voi nopeuttaa pakastamalla Fudgen ja leikkaamalla sen jäisenä kuutioiksi.
 
Kuutiot kannattaa laittaa vielä hetkeksi kylmään kuutioinnin jälkeen, näin leikkauspintakin kovettuu. Säilytys jääkaapissa tai pakastimessa, mistä voi tarpeen tullen ottaa sopivan määrän sulamaan.